Animatie

Tijdens Prowood kunt u weer verschillende workshops en seminaries volgen. U vindt hier een overzicht. Neem contact op met de desbetreffende organisator voor meer info of om in te schrijven.

Zondag 21 oktober – 9 tot 11h00

Wat: Hoe ziet de toekomst van de plaatbewerking eruit? To nest or not to nest?

Flex 3

Wie: Gratis toegankelijk voor iedereen

Info: 
Nesting of de klassieke opdeelzaag? Het is een vraag die vele ondernemers zich stellen, het antwoord is dan natuurlijk ook niet simpel. Wat zijn de voor- en nadelen? Welke snijgereedschappen kan ik hier gebruiken en wat zijn de laatste trends? Welk softwarepakket kan u nemen om goed te communiceren met uw machinepark. Tijdens dit seminarie zoeken we samen met Vens & Thiers, Leitz en Ardis naar oplossingen.

 • 9u00 Welkom met koffiebuffet en ontbijtkoeken
 • 9u30 Inleiding door Jos Heylen, voorzitter Bouwunie Schrijnwerkers-interieurbouwers
  Nesting vs opdeelzaag door Vens & Thiers
  Welke snijgereedschappen gebruik je – wat zijn de nieuwe trends door Leitz
  De nieuwste trends in productie software (MES) door Ardis
 • 11u00   Einde seminarie

Inschrijven: https://www.bouwunie.be/nl/session/Seminarie-to-nest-or-not-to-nest

 

Dinsdag 23 oktober – 10 tot 12h30

Wat: Seminarie ‘Bouwen met hout’ en uitreiking FSC Project Awards 2018

Waar: Flex 1 + 2 

Wie: Toegankelijk voor iedereen met interesse

Info:
Hout is hét bouwmateriaal van het verleden, het heden én de toekomst. Kom naar dit event en ontdek niet enkel het 'waarom', maar maak meteen ook kennis met de praktijk en de bijna onbeperkte mogelijkheden rond bouwen met hout.

Ontdek hier het volledige programma en praktische informatie: http://www.fsc.be/nl-be/nieuws/id/694

Inschrijven: via info@fsc.be voor 20/10/2018

 

Dinsdag 23 oktober – 10h00 tot 12h

Wat: Woodwize – seminarie ‘‘Bedrijven en scholen: samen voor een veiligere hout- en meubelsector!’

Waar: Flex 3

Wie: Toegankelijk voor zaakvoerders, leidinggevenden, preventie-adviseurs, technisch adviseurs en leerkrachten

Info:
De deelnemers worden op een verrassende manier geconfronteerd met de preventiebeleving van de verschillende betrokkenen in bedrijven en scholen.

 • Wat is de veiligheidsperceptie van zaakvoerders, werknemers, leerlingen, leerkrachten, ...?
 • Wat is de kracht van voorbeeldbeleid?
 • Wat is de rol van alle betrokkenen tijdens een stage?
 • Wat is voor bedrijven en scholen de succesformule tot een geslaagd preventiebeleid?

Je bent zaakvoerder, leidinggevende, preventieadviseur, technisch adviseur of leerkracht?
Wij nodigen je van harte uit op deze bijeenkomst om te ontdekken hoe bedrijven, scholen en de preventiediensten van Woodwize en Wood.be samen aan een veiligere hout- en meubelsector werken!
 
Na afloop wordt een broodjeslunch aangeboden en kan je op onze beursstand kennis maken met de twee nieuwe preventiemedewerkers van Woodwize.

Inschrijven: deelnemen is gratis mits inschrijven. Ingeschrevenen die niet komen opdagen wordt een no-show-fee aangerekend van € 25.
https://www.woodwize.be/nl/events/veiligheid_prowood.asp 

 

Dinsdag 23 oktober – 11 tot 12h

Wat: Confederatie Bouw - Infomoment Aandachtspunten bij de plaatsing van buitenschrijnwerk bij dikke isolatie en ETICS toepassingen.

Waar: Flex 4

Wie: Toegankelijk voor iedereen met interesse, enkel na voorinschrijving

Info:
Wanneer houten vensters in een gebouwschil moeten worden geplaatst, dan moeten aansluitingen worden verwezenlijkt tussen de vensters enerzijds en de gebouwschil anderzijds. Door de verstrenging van de vereiste thermische prestaties van de gebouwschil worden isolatielagen in spouwmuren alsook bij ETICS (composietsystemen voor buitengevelisolatie met bepleistering) alsmaar dikker.

De presentatie zal bestaan uit een uiteenzetting van de EPB-regelgeving m.b.t. de EPB-aanvaarde bouwknopen toegepast op vensteraansluitingen vervolledigd met een paar voorbeeldoplossingen van EPB-aanvaardbare vensteraansluitingen bij spouwmuren met grote isolatiediktes en bij ETICS-constructies.

Inschrijven: per mail aan ann.cassauwers@confederatiebouw.be

 

Woensdag 24 oktober – 10h00 tot 12h30

Wat: FSC Chain of Custody opleiding

Waar: Flex 3 

Wie: Toegankelijk voor iedereen met interesse. Deze opleiding richt zich specifiek tot werknemers van bedrijven die een FSC Chain of Custody certificaat wensen te behalen. Ook werknemers van bestaande FSC-certificaathouders zijn uiteraard welkom op deze opleiding.

Info:
De opleiding start met een beknopte inleiding over het FSC label en systeem, om dan te focussen op de vereisten rond FSC Chain of Custody certificering.

In duidelijke taal en met praktische voorbeelden wordt de praktijk van FSC CoC certificering overlopen in al zijn aspecten (algemene vereisten, traceerbaarheid, ...), inclusief de vereisten rond FSC logo- en keurmerkgebruik.

Inschrijven: via info@fsc.be voor 22/10/2018

 

Woensdag 24 oktober – 10h tot 12h

Wat: Wood.be – Seminarie ‘CE-markering van brandwerende deuren’

Waar: Flex 4

Wie: Toegankelijk voor Professionelen uit de hout-, meubel- en schrijnwerksector met eigen productie-, plaatsings- en/of R&D-activiteiten

Info:
Tijdens deze infosessie geven experten van WOOD.BE u een update van enkele actuele dossiers, waaronder de CE-markering van brandwerende deuren en de testmogelijkheden die het nieuwe afwerkingslabo van WOOD.BE biedt aan de bedrijven uit de sector:

 • De deadline voor de definitieve toepassing van de CE-markering van brandwerende deuren is vastgelegd op 1 november 2019. Vanaf dan is deze CE-markering verplicht voor het op de markt brengen van deurgehelen. Tijdens deze sessie geven wij fabrikant, schrijnwerker en handelaar een duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen.
 • Het nieuwe afwerkingslabo van WOOD.BE is uw one-stop-shop voor het karakteriseren van houten oppervlakken. U kan er terecht met vragen over het behalen van specifieke technische of esthetische eigenschappen van uw product. Terzelfdertijd wordt samen met u gekeken naar de duurzaamheid van deze oplossingen. Dit geldt voor producten met of zonder specifieke afwerkingslagen op zowel ruw hout als op verwerkte ondergronden (zoals parket, meubelen, ramen,…).

Inschrijven: https://www.wood.be/actua/infosessie-wood-be-update-prowood-2018-24-10-2018-flanders-expo

 

Donderdag 25 oktober – 10h30 tot 12h30

Wat: Women in Exhibition – International Network Event

Waar: Flex 3

Wie: Toegankelijk voor ondernemende dames in de beurssector. Enkel op uitnodiging

Info:
Meer informatie via Oana Cipca van MECC Maastricht of Angélique Monballieu

Inschrijven: via oana.cipca@mecc.nl of angelique@beurscoach.be

 

Permanent – hal 1, stand 1463 ‘Opleidingsplein’

Omdat het aantal vacatures in de hout- en meubelsectoren blijft stijgen en ook de werkgevers nog steeds technisch talent zoeken, willen de sector en de organisatoren van de beurs nog meer de hand reiken aan het houtonderwijs.

Voor de eerste keer zal er een gezamenlijke onderwijsstand zijn, waar het volledige onderwijsaanbod uitgebreid voorgesteld zal worden. Het Duaal Leren en de Se-n-Se opleiding Constructie- en planningstechnieken krijgen hierin een prominente plaats. En dat nieuwe Duaal Leren is de ideale opstap naar werk!

Geïnteresseerden kunnen er kennis maken met het modern houtonderwijs, dat echt wel “mee” is met de technische en technologische evoluties. Hier kunnen bezoekers en bedrijven de nodige contacten leggen om elkaar beter te leren kennen en beter te begrijpen. Dit is dé ideale gelegenheid om individuele samenwerkingen tussen scholen en bedrijven op te starten, via bvb participatie in de jury’s, het aanbieden van stageplaatsen of een leerwerkplek.

Er worden ook enkele eindwerken tentoongesteld. Zo krijgt de bezoeker een goed beeld van de uitstekende kwaliteit van het Vlaamse houtonderwijs.

Permanent – hal 1,  stand 1423 ‘Materio’

WOOD.BE beschikt over een eigen materialenbibliotheek onder de noemer Materio Belgium. Dit omvat zowel een fysieke showroom als een online materialendatabank om bedrijven en ontwerpers te informeren, inspireren en adviseren op vlak van nieuwe en innovatieve materialen.

Ons materiaaladvies kan ook deel uitmaken van een begeleid innovatietraject op maat van uw bedrijf, samen met onze innovatie-experts.

WOOD.BE is tevens één van de partners binnen het Europese project MIMwood (Database of innovative materials for the furniture sector).

Tijdens Prowood 2018 zal Materio Belgium een tentoonstelling van innovatieve materialen presenteren, met een nadruk op hout en afgeleide materialen.

Wil je geïnspireerd geraken door een tentoonstelling van innovatieve materialen, wil je meer weten over Materio Belgium, WOOD.BE of het MIMwood project? Kom dan beslist eens langs op onze stand (standnummer 1423).

Permanent – hal 6, stand 6311 op het houtplein

Timber Training Center heeft als doel kennis over te dragen en te delen in de houtbranche. TTC biedt met een netwerk van specialisten een platform waar groei en ontwikkeling tot stand komt.

Hiermee richt TTC zich zowel naar bedrijfsleiders, inkopers, verkopers, starters als naar personen die zich meer willen verdiepen in de materie hout.

Naast opleidingen biedt TTC ook ondersteuning in Job recruitment.

Permanent – hal 6, stand 6411 op het houtplein

Demonstraties houtsnijwerk

De Vlaamse houtsnijdersgilde werd opgericht eind 1991 en telt momenteel 200 leden in Vlaanderen en Nederland. Het doel van deze voor Vlaanderen unieke gilde, is het leggen van contacten tussen liefhebbers, beginnende houtsnijders, gevorderden en professionelen, teneinde de kunst van het houtsnijden aan te leren, herwaarderen en promoten.

Permanent – hal 6, houtplein

PEFC fototentoonstelling

Bestanden