Combilift, producent van onder andere zijladers, smallegangheftrucks, straddle carriers, mobiele portaalkranen,… opende recent een nieuwe productiefaciliteit in het Ierse Monaghan. Op 20 jaar tijd veroverde Combilift de nichemarkt in de heftrucksector.

Om in te spelen op de wereldwijd groeiende vraag naar plaatsbesparende en efficiëntie verhogende logistieke oplossingen, investeerde het Ierse Combilift maar liefst 50 miljoen euro in een nieuwe productiefaciliteit in Monaghan, Ierland. Hiermee wil Combilift de productie in de komende 5 jaar verdubbelen tot 10.000 stuks per jaar en wil het, naast de huidige 550 werknemer, 200 extra jobs creëren in de volgende 3 jaar. Momenteel exporteert Combilift 98% van haar producten naar 85 landen via een netwerk van 250 dealers. In België wordt Combilift verdeeld door Mabo-Lifting met vestigingen in Lier en Zulte.

Combilift werd in 1998 opgericht door Martin McVicar en Robert Moffett. De sterke groei die de laatste 20 jaar werd gerealiseerd is te danken aan de efficiëntie verhogende en plaatsbesparende concepten die Combilift aanbiedt, iets waar wereldwijd vraag naar is. Hun gamma bestaat niet alleen uit Combilift zijladers waarmee lange ladingen zijdelings verplaatst kunnen worden en uit Aisle-Master smallegangheftruck - heftrucks die in zeer smalle gangen vanaf 1,6m breed werken – maar ook uit Straddle Carriers, mobiele portaalkranen, orderpickers,…. Jaarlijks wordt er 7% van hun omzet geïnvesteerd in R&D en wordt er ingespeeld op de feedback van hun dealers en klanten om jaarlijks nieuwe producten in de markt te plaatsen.

Technologische hoogstand

Met een fabrieksoppervlakte van 46.500m2, op een terrein van 100 hectare, is de nieuwe fabriek een van de grootste fabrieken onder één dak in Ierland. De nieuwe productiefaciliteiten werden uitgerust met een heleboel technologische hoogstandjes. Zo zijn er bijvoorbeeld 4 assemblagelijnen van 90 meter waarbij op amper vijftien minuten een afgewerkte heftruck wordt samengesteld. Ook werd er veel aandacht besteed aan groene energie. 30% van het dak werd uitgerust met skylight waardoor werknemers in natuurlijk daglicht kunnen werken. Bovendien wordt stroom en warmte-energie zelf geproduceerd.

 “De komst van de nieuwe fabriek kunnen we alleen maar toejuichen. Niet alleen zal er meer geproduceerd kunnen worden, ook zullen er meer nieuwe producten kunnen ontwikkeld worden en zal er nog meer op maat van de klant geproduceerd worden. Net waar Combilift zo goed is in: flexibele massaproductie van hoogkwalitatief maatwerk.” vertelt Maarten Mariën van Mabo-Lifting.

Innovatie als stokpaardje van Combilift

“De samenwerking tussen Combilift en Mabo-Lifting is er reeds vanaf het prille begin. De eerste machines die uit de productie kwamen rijden nu nog rond in Benelux. Door de jaren heen hebben wij als invoerder voor Benelux achter de schermen meegewerkt aan nieuwe productontwikkeling en verbetering. De exponentiële groei die de Combilift heftrucks kennen heeft alles te maken met de samenwerking die wij hebben met onze klanten. Wij luisteren naar de noden van klanten, zowel naar zaakvoerders maar ook naar onze heftruckbestuurders die er dagdagelijks mee werken. Daarnaast wordt het succes natuurlijk ook ondersteund door een sterke service. Bij Combilift leggen we sterk de nadruk op component design, elk product zal bestaan uit zoveel mogelijk gelijke componenten van een andere heftruck binnen het gamma. Dit maakt dat we aan veel efficiënter stockbeheer kunnen doen maar is ook een garantie op kwaliteit aangezien dat deze componenten reeds getest en goed bevonden zijn. Door de continue innovatie zijn we actief op veel gebieden: warehousing, lange ladingen, transport, container handling, bouwmaterialen,... en dit in verschillende sectoren wat maakt dat we een one-stop-shop zijn geworden voor plaatsbesparende en efficiëntie verhogende logistieke oplossingen. En dit is net wat we nodig hebben in België.” aldus Maarten Mariën.