Fineer: veelzijdige houtoplossingen voor elk interieur

BB Baars & Bloemhoff
01/05/2024 - 17:06

Fineer: veelzijdige houtoplossingen voor elk interieur

Het gebruik van fineer voegt een warme uitstraling toe aan elk interieur. Elk stuk fineer heeft een uniek karakter, waardoor een levendige en warme sfeer ontstaat in elke ruimte. En dat is nu precies de charme van dit natuurlijke materiaal.  

De fineerspecialisten van Baars & Bloemhoff staan voor je klaar om jou te helpen in het toepassen van houtfineer in je volgende interieur. Met hun rijke kennis over snij- en voegwijzen en houtstructuren denken ze graag met je mee. Bezoek ons op stand 1432 en ga in gesprek met een van onze specialisten. 

Productieproces van fineer  

Het productieproces van fineer verloopt net even iets anders aan dan dat van massief hout. Door zorgvuldig dunne lagen te snijden van een boomstam, maakt fineer optimaal gebruik van de stam en zonder zaagverlies. Dit proces kan op verschillende manieren worden uitgevoerd met elk een eigen tekening en dikte. Onze fineerspecialist Rob vertelt je meer over het productieproces van fineer in bovenstaande video.

Werken met fineer 

Je keuze voor een bepaald fineer hangt af van drie aspecten: de snijwijze, de voegwijze en de structuur. Niet zonder reden, want deze drie aspecten zijn van groot invloed op het eindproduct voor jouw project. De look-and-feel van het eindproduct zal dus volledig afhangen van de keuzes die jij maakt met betrekking tot deze aspecten.  

Snijwijzen  

De eerste stap in het keuzeproces voor jouw ideale fineer is het kiezen van een snijwijze. De keuze voor een bepaalde snijwijze is van grote invloed de tekening van je hout, want elke snijwijze creëert namelijk een ander patroon. Je hebt de keuze uit de volgende verschillende snijwijzen:  

  • Afrol 
  • Dosse 
  • Kwartier Normal Cut 
  • Kwartier Rift Cut 

Elke snijwijze heeft zijn voor- en nadelen. De keuze voor een bepaalde snijwijze is afhankelijk van welk eindresultaat je wilt bereiken. Nieuwsgierig naar de verschillende snijwijzen? Lees het hier.  

Illustraties die de verschillende snijwijzen uitleggen van houtfineer

Voegwijzen  

Iedere voegwijzen geeft een andere uitstraling aan een plaat. De meest populaire manier om fineer samen te voegen is de mix & match methode, waarbij fineerstroken van verschillende bomen én met verschillende snijwijzen willekeurig worden samengevoegd. Het resultaat is een fineervel met een heel natuurlijk, gevarieerd patroon en met een uitstraling die lijkt op massief hout. Andere voegwijzen zijn: boek, geschoven (gedraaid), spiegelvoegen en uitgebalanceerd ten behoeve van wortelfineer.  

Wil je meer weten over de verschillende voegwijzen van fineer? Ontdekt het hier.  

Aanbrengen van structuur 

Als laatste kun je ervoor kiezen om extra structuur aan te brengen in je fineer. Fineer leent zich namelijk perfect voor het aanbrengen van oppervlaktestructuren. Je kunt kiezen voor drie behandelingen: 

  • Fijnbezaagd: voor een ambachtelijke uitstraling. 
  • Borstelen: voor een natuurlijke uitstraling. 
  • Doorleefd: voor een rauwe look-and-feel. 

Meer informatie over het aanbrengen van structuren in houtfineer vind je hier

Meer dan 150 houtsoorten 

De collecties van Decospan bieden de veelzijdigheid van hout en lenen zich uitstekend voor het gebruik fineer in jouw interieurdesign. Decospan fineer is verkrijgbaar in meer dan 150 verschillende houtsoorten en is verkrijgbaar als gefineerd MDF of een van de op-maat-gemaakte collecties Querkus, Shinnoki en Nordus. Het fineer is beschikbaar in varianten zoals, eiken, noten, kersen en wengé fineer.  

Ontdek het fineer van Decospan. 

Vermijd lange wachtrijen

Bestel je gratis tickets

Toegang tot de beurs is gratis maar je dient wel een persoonlijk ticket te hebben. Om lange wachtrijen te vermijden bestel je best je tickets op voorhand. Je tickets worden je toegestuurd per e-mail en je kan ermee meteen naar de ingang.