Met dit vacuüm beladingssysteem kunnen ook kleinere houtateliers automatiseren

OG OPTIMAT Group
21/06/2024 - 11:37

Met dit vacuüm beladingssysteem kunnen ook kleinere houtateliers automatiseren

Tegenwoordig wordt in elk maakbedrijf – groot of klein – aandacht besteed aan automatisering, maar ook aan de veiligheid, het comfort en de ergonomie voor de operatoren. HOMAG en OPTIMAT Group zetten al geruime tijd in op slimme machines en automatiseringsoplossingen voor kmo’s.

Vandaag wordt met STORETEQ F-100 een geautomatiseerd beladingssysteem op basis van vacuümtechnologie voor gebruik bij opdeelzagen in de kijker gezet. Door het modulaire concept kan deze oplossing aan elke werkomgeving aangepast worden.

Verdeler OPTIMAT Group en het Duitse topmerk HOMAG vormen al jaren een goed geoliede tandem als het gaat over machines voor de houtbewerker. Het uitgebreide en hoogwaardige productgamma omvat opdeelzagen, CNC- freesmachines en -boorcenters, breedbandschuurmachines, schaaf- en profileermachines, lamineer- en kantenbewerkingsmachines, maar ook oplossingen voor houtskeletbouw, verpakkingstechnieken, automatiseringssystemen en software.

“We willen daarbij niet alleen de grote bedrijven ondersteunen, maar ook de kleinere ateliers met een drie à vijftal medewerkers op de werkvloer. Zij hebben vaak niet de ruimte en het budget voor grote bewerkingscentra en duurdere automatiseringsoplossingen”, vertelt salesmanager Peter van Zijp.

“We hebben de laatste tijd verschillende machines geïntroduceerd die specifiek op die doelgroep gericht zijn, zoals de EDGETEQ S-200 en S-240 kantenaanlijmers, de DRILLTEQ V-200 en V-310 CNC-bewerkingscentra, de SAWTEQ S-200 en S-300. Met STORETEQ F-100 gaan we weer een stapje verder door het koppelen van een eenvoudig portaal vacuüm beladingssysteem aan een of meerdere opdeelzagen, zowel bij volledig nieuwe productielijnen als retrofit bij bestaande installaties.”

F100

Modulaire platenbelader

De STORETEQ F-100 heeft een beperkte footprint en past op elke werkvloer. Het modulaire lay-outconcept met een portaal en een beweegbaar hefsysteem laat toe om installaties met een maximale overspanning van 12.000 millimeter te realiseren zonder extra tussenophangingen of dwarsverbindingen.

Afhankelijk van de toepassing en de beschikbare ruimte kies je voor een opdeelzaag met één of twee stapellocaties links en rechts, één platenstapel links en rechts of een pickingplaats achter de machine.

Verder is het ook mogelijk om tot vijf en zelfs zes plaatsen te gaan met meerdere opdeelzagen of een nesting machine. In die opstelling is een bijkomend bedieningspaneel vereist.

“Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. Het beladingssysteem pikt een plaat op van een van de stapels en legt die op de zaagmachine, waarna de bewerking kan starten. Als de werkstukken na bewerking weggelegd worden, laadt de STORETEQ F-100 tegelijkertijd een nieuwe plaat. Dat alles verloopt volledig automatisch en garandeert een verhoogde capaciteit en efficiëntie.

Deze belader neemt ook veel handelingen van de operator over, wat de productiviteit en de ergonomie op de werkvloer ten goede komt”, licht de salesmanager toe. “Bovendien is het systeem gebaseerd op vacuümtechnologie, waardoor schade aan de toplaag van de platen vermeden wordt. De tijd dat er enkel met vlakke, gladde afwerkingslagen gewerkt werd, is al lang verleden tijd. Vandaag zien we veel structuurlagen, waardoor het risico op schade bij handling en verwerking toeneemt.”

Intuïtieve bediening

De STORETEQ F-100 is geschikt voor platen met een lengte tussen 2.000 en 4.200 millimeter en een breedte van 600 tot 2.200 millimeter. De dikte met toplaag ligt tussen 8 en 40 millimeter, het gewicht bedraagt maximum 250 kilogram per plaat. De stapels zijn ten hoogste 1.800 millimeter hoog, optioneel tot 2.100 millimeter. “HOMAG ontwikkelt en produceert dus zowel de opdeelzagen als de belader volledig in eigen beheer.

Dat houdt in dat beide systemen ook via de intuïtieve powerTouch-bediening van de zaagmachine aangestuurd worden, een unieke oplossing. In de achtergrond functioneert de magazijnsoftware woodStore”, sluit Peter van Zijp af.

Afbeelding verwijderd.

“De software kan met de behoeften van de toepassing groeien en intelligenter worden zonder dat de operator veel moet tussenkomen. De eenvoudigste stap is uiteraard de opdracht geven om platen van één bestelling vanaf de stapellocatie naar de machine te bewegen en de bewerking te laten starten.

Daarnaast creëer je ook probleemloos complete joblijsten. Via de MMR Basic en de MachineBoard krijgt de gebruiker overzichtelijke data van de werking van de STORETEQ F-100, waardoor je het productieproces nauwgezet opvolgt.”

Vermijd lange wachtrijen

Bestel je gratis tickets

Toegang tot de beurs is gratis maar je dient wel een persoonlijk ticket te hebben. Om lange wachtrijen te vermijden bestel je best je tickets op voorhand. Je tickets worden je toegestuurd per e-mail en je kan ermee meteen naar de ingang.